Autor |
Wiadomość |
Temat: nacieki gruczolakoraka G2 |
Ola Olka
Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 8131
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-03, 08:33 Temat: nacieki gruczolakoraka G2 |
ewu napisał/a: | Ma partnera, ale nie mieszkają razem i niestety na obecna chwile nie ma takiej możliwości, ale bardzo jej pomaga + moja serdeczna przyjaciółka | To świetnie że ma na kogo liczyć. Myślę że na dzień dzisiejszy nie musi koniecznie ktoś z nią mieszkać ale po prostu przy niej być jak często będzie tego chciała.
ewu napisał/a: | ze po chemii czy nawet i samej operacji mama chce byc w swoim mieszkaniu | To jest zrozumiałe. Człowiek chce by w takim czasie w swoich "czterech ścianach" gdzie wie gdzie co leży, jak się poruszać jak wszystko boli, po prostu u siebie. Jeżeli mama tak chce to pozwól jej na to , nie trzeba jej dodawać jej stresu, psychika jet też bardzo ważna.
ewu napisał/a: | Poczucie bezsilności i fakt, ze nie ma mnie przy niej to jakis koszmar.. | Zycie pisze nam różne scenariusze - nie zawsze ciekawe... Musisz się zaaranżować z taką sytuacją jaką masz. Niedługo będziesz u mamy to możesz wykorzystać ten czas na uregulowanie wielu spraw.
Zyczę ci dużo siły i trzymam kciuki.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-03, 06:48 Temat: nacieki gruczolakoraka G2 |
ewu doskonale cię rozumiem bo też mieszkam zagranicą, daleko od rodziców, oni oboje chorują, teraz u taty cały czas kontrolujemy płuca ehhh...
Mama nie powinna teraz być całkiem sama. Czy masz kogoś z rodziny na miejscu? Jeżeli nie trzeba pomyśleć o pomocy z zewnątrz - opiekunka, pielęgniarka. Ktoś kto będzie codziennie przynajmniej zaglądał do mamy, patrzył jak się czuje.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci wiele siły. To trudny czas.... |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-02, 21:52 Temat: nacieki gruczolakoraka G2 |
marzena66 masz rację przeoczyłam jedno zdanie, że są guzki o charakterze meta. W tym wypadku sytuacja wygląda dużo poważnej i szanse na całkowite wyleczenie są mniejsze. .
Teraz faktycznie może być że jedyną opcją bedzie najpierw chemia i dopiero późnej operacja.
Jeżeli ta droga się powiedzie to można liczyć przynajmniej na zatrzymanie choroby.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-02, 19:02 Temat: nacieki gruczolakoraka G2 |
ewu napisał/a: | powyzej z kolei padla odpowiedz ze przerzutow nie ma | W opisie są oczywiście wyszczególnione nacieki raka na sąsiadujące tkanki. Ja w tym opisie nie doczytałam się konkretnego opisu przerzutów ale marzena66 ma dużo większe doświadczenie i napewno to co pisze ma swoje podstawy i jest jak najbardziej słuszne.
Przykro mi jeżeli nie do końca dobrze zinterpretowałam opis, nie jest tu naszym celem dawanie fałszywych nadziei tylko konkretna ocena sytuacji.
Marzena dziękuję za szybką reakcję. |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-02, 16:44 Temat: nacieki gruczolakoraka G2 |
ewu napisał/a: | jakby to była bułka z masłem a przeciez wiadomo, ze wyniszcza sie rowniez zdrowe komórki. | Ani chemia ani radioterapia nie jest "bułką z masłem". Obie terapie są pomocne ale agresywne i niosą w sobie mnóstwo skutków ubocznych (które mogą wystąpić albo nie - w zależności od organizmu). Ta droga jest jednak standartową drogą w leczeniu.
O leczeniu możesz przeczytać na przykład tu: http://onkologia.org.pl/rak-zoladka/ i tu: http://www.onkonet.pl/dp_npp_rakzoladka.html
. ewu napisał/a: | uderzyć bardziej w alternatywne sposoby, wlewy z witaminy C itd | O wlewach z witaminy C pisano już często tu na forum np tu http://www.forum-onkologi...y-c-vt12002.htm
Z własnych doświadczeń z kręgu najbliższych przyjaciół mogą tylko powiedzieć - dużo kosztowało, nic nie pomogło.
Czytałam że w wypadku raka żołądka stosuje też leki molekularnie celowane które są skierowane w konkretne miejsce w komórce i mają za zadanie zahamować w niej proces nowotworowy. Nie można jednak jej stosować u wszystkich pacjentów. Ale może to byłaby alternatywa dla mamy?
ewu napisał/a: | prawdopodobnie najpierw bedzie chemia i dopiero pozniej operacja. To chyba gorsza decyzja czy nie? | Chemioterapia może zostać zastosowana przed operacją, aby zmniejszyć masę guza. Jednak tylko operacja daje szansę pełnego wyleczenia. I do tego trzeba dażyć moim zdaniem.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-02, 12:33 Temat: nacieki gruczolakoraka G2 |
ewu badania potwierdziły raka żołądka. Poza tym nie stwierdzono na dzień dzisiejszy przerzutów, guzki w płucach są tylko do obserwacji.
Jeżeli guz jest operacyjny jak stwierdził lekarz, to już jest pozytywna wiadomość. Wyleczenie tego rodzaju raka jest tylko możliwe przez chirurgiczna usunięcie żołądka z odpowiednim marginesem zdrowych tkanek wolnych od nacieku nowotworowego. Usuwa się też okoliczne węzły chłonne. Gdy leczenie operacyjne nie jest wystarczające stosuje się chemioterapię uzupełniającą.
Narazie myśl pozytywnie
Pozdrawiam serdecznie |
|